Hello our valued visitor, We present you the best web solutions and high quality graphic designs with a lot of features. just login to your account and enjoy ...

Великотърновският университет е първенец по изпълнението на европейските програми „Еразъм +“ и „Студентски практики“. Това отчете във вторник ръководството на учебното заведение.

 

„По програма „Еразъм +“, университетът е сключил 380 договора с ВУЗ-ове от държави от ЕС и извън съюза“, посочи ректорът проф. Христо Бонджолов.

Той уточни, че тази година има сключен договор за мобилност с университет в Египет, освен това висшето училище е получило и специална награда за качество от Центъра за развитие на човешките ресурси. ВТУ се подготвя и да домакинства на среща на всички университети, които работят по „Еразъм +“. „Заради чуждестранните студенти, които се обучават по програмата за различен период, курсът по български език е препълнен“, посочи проф. Милко Палангурски.

Проф. Вихрен Бузов пък отчете изпълнението на програмата „Студентски практики“- Фаза 1. За периода от програмата са се възползвали 2172-ма студенти от ВТУ, които за 240 часа практика в реална работна среда получават стипендия в размер на 480 лева. Те са се обучавали на терен в общо 210 организации и фирми от цялата страна. 317 са били ангажираните ментори, а 244 – академичните наставници. Бюджетът, реализиран от ВТУ по тази програма, е 1 718 293 лева.

Великотърновската Алма матер е класирана от МОН в топ 5 сред висшите училища по изпълнението на програмата. Най-много студенти, участвали в нея, са били от Стопанския факултет-стажували във фирми, от Юридическия факултет, които са стажували в адвокатски кантори и съдилища, и от Педагогическия факултет, разпределени в училища, детски градини и социални институции.

Източник: вестник "Труд" (линк)