Hello our valued visitor, We present you the best web solutions and high quality graphic designs with a lot of features. just login to your account and enjoy ...

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в Университета на Тирана за втора поредна година беше проведено Лятното училище по български език, първото такова училище в Република Албания. Домакин беше Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет. Лятното училище беше подпомогнато от ВТУ с учебници и преподавателско участие по проекта за мобилност по програма Еразъм+ между двата университета.

От 1 до 23 юли 2021 доц. д-р Раки Бело и д-р Миранда Бело, преподаватели на Великотърновския университет, водиха присъствени практическите и лекционни занимания с две групи студенти - начинаещи и напреднали. Лекции пред студентите изнесоха проф. Слави Димитров и д-р Татяна Димитрова от ВТУ и преподаватели от Благоевградския университет, Корчанския университет и Тиранския университет.

25 участника в езиковите курсове по български език (17 в ниво А1 и 8 в ниво А2) получиха сертификатите си за участие в обучението. На тържеството присъстваха деканът на Факултета по чуждоезиково обучение, проф. д-р Есмералда Кромида, зам. Деканът, доц. д-р Огерта Корути, посланикът на Република България в Тирана, г-н Момчил Райчески и аташето в българската мисия, Мария Пеева. Г-н Райчевски изнесе лекция на тема „Българо-албанските дипломатически отношения“, а г-жа Мария Пеева – на тема „България и Албания – сътрудничество в сферата на образованието, радио-телевизионните програми, проектите за сътрудничество“. Всички приветсваха присъстващите и изразиха готовност да помогнат за да го има лятното училище по български език и в бъдеще. Церемонията стана още по-красива, когато една от студентките, облечена в българска народна носия се появи с кошница, в която бяха сертификатите. Студентите от своя страна подариха на посланик на Република Албания тяхна изработка с български мотиви.

Изучаването на българския език са сред приоритетите в стратегията за интернационализация на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Интересът към българския език в Албания се дължи както на добросъседските ни отношения, така и на българското малцинство в тази страна.